מזמורים נוספים

קובי אוז

עננה
4/5

אני קורא בקומוניקט ש"מזמורים נוספים" הוא "ארון השירים" שמתוכו שאב קובי אוז את ההשראה לשירי "מזמורי נבוכים" – אלבום הסולו הקודם המצוין שלו, יצירת מופת של חיבור בין אומנותו לאמונתו, בין מזרח למערב. 
אני פותח את ארון השירים של אוז. מוצא בו כל טוב של שירה ופיוט. טוניסאי (אדון יה), נחמן מברסלב-נעמי שמר (שירת העשבים), מאיר אריאל (מדרש יונתי), משהו מזלדה, "שיר העשבים שלי", הרב שלמה קרליבך של "חמדת ימים" ו"למען אחי ורעי", "משפחת צנעני" של אילן גולדהירש ויגאל בשן, תפילה לשלום המדינה של הרבנים יצחק הלוי הרצוג ובן ציון עוזיאל ללחן של חיים ושושנה אדלר, "על לבבכם ששמם" של ח.נ ביאליק.
אוז אקלקטי לאללה. סלט ושאר ירקות ופירות וצמחי תבלין, ומכל הבא ליד מזרחי, צרפתי, דאנס ופופ וחסידי ומה לא. פניו הרבים, השפעותיו הרבות, מבית הוריו ועד ביתו היום, שירי תפילה והוקרה, שירי מחאה והתרסה. חול וקודש. קאברים ומקוריים.
כמה דוגמאות והבהרות:

אדון יה (מילים אשר מזרחי.לחן: תוניסאי) שימו לב מה מתפתח מהמאוול של יוני רועה. ים-תיכוני שמחליף הילוכים עד לדאנס. נדבק? נדמה לי שרק קובי אוז יודע להפוך תפילה להילולה.
שירת העשבים (מילים: ר' נחמן מברסלב לחן: נעמי שמר) שינויי אוקטבות מנמוך לגבוה מובילים לעיבוד מרתק. השיר נטען במתח דרמטי שנוצר ע"י הלמות התופים. עיבוד כזה עוד לא היה ל"שירת העשבים". הביא אותו למקומות נכונים, מרגשים.
מדרש יונתי (מילים ולחן: מאיר אריאל) קובי אוז אוזר עוז לגעת בקודש הקודשים, העיר ירושלים על משמעויותיה המיתיים ההרסניים, שיר תוכחה-מחאה פוליטי של מאיר אריאל. עיבוד אתני יפה בטעם צרפתי.
ברכת כלולות (מילים: זלדה מתוך "צל ההר לבן" לחן: קובי אוז) – מעשה סירוס של שירה של זלדה – הוצאת השיר מהקונטקסט המקורי. חוטא למשוררת. טוב היה לו כתב – עפ"י זלדה.
יה חביבי (מילים: אשר מזרחי לחן: רחמים עמר) בקשה לאב הרחמן לגאולה בעיבוד מחויך לשירה וריקוד בציבור במתכונת ים תיכונית, שיחק אותה בחאפלה קטנה. "יציאה" של אוז, ואני אוהב את החיוך שלו, גם כשהוא עוסק ב"אב הרחמן".
"חמדת ימים", "למען אחי ורעי" (מילים: סידור התפילה, תהילים קכ"ב לחנים: ר' שלמה קרליבך) כבר כתבתי שהרב שלמה קרליבך מעולם לא היה חלק מרשימות המוסיקה המועדפות עלי, לא משום שלא אהבתי, אלא מסיבה הרבה יותר פרוזאית: לא משך אותי. עולמי רחוק מעולמו. אוז מנסה לקחת אותו למקומות שלו. מעניין ומיוחד יותר העיבוד היפה עד  מרגש ל"מען אחי ורעיי" בשריקת מוסיקת המערבונים של אדם מדר.
אגדה (מילים: יעקב פיכמן לחן: חנינא קרצ'בסקי) כיסוי לשיר השירונים הנודע ("על שפת ים כינרת/ ארמון רב תפארת/ גן אל שם נטוע/ בו עץ לא ינוע) – מיוחדת ווקאליזת הא-קפלה המחויכת בפתיחה שנשמעת קצת סווינגל סינגרס אוונגרדי.
משפחת צנעני (מילים: אילן גולהירש לחן: יגאל בשן) מעניין כמה אוז החזיר את ה"תימניות" של בשן לשיר העממי היפה הזה עם התבלין המסולסל שלו בטון מלא געגוע כול ה"ניי ניי ניי" האופייני ליגאל בשן ושילוב הקלטה ביתית של ההבדלה שלר' נסים מסיקה שהוקלטה בבית הוריו – משפחת אוזן – באמצי שנות השבעים.
"תפילה לשלום המדינה" (מילים: הרב יצחק הלוי הרצוג והרב בן ציון עוזיאל. לחן: חיים ושושנה אדלר) אחרי האמירה של "מדרש יונתי" זה נשמע היפוך כמעט מוחלט – שיר תפילה לשלום הארץ באוריינטציה חסידית. בראייתו של אוז – אולי זה מה שנשאר.
"על לבבכם ששמם" (מילים: ח.נ ביאליק לחן: קובי אוז) מפניני האלבום ויהלומיו, ביקורת תוכחתית נוקבת של המשורר (ה"לאומי") על תרבות ההמון: "כת הליצנים בני ריק ובטלה/ שם עושים הילולים וסערה יקימו" וגם: "ומאלם מקדשכם ונשכח ההמון/ ועלי מעי מזבח לבבכם ששמם/ ייליל ויפהק חתול השיממון" ונותר רק לשאול איך ביאליק הבין כבר את פני הדור של העכשיו (לתשומת ליבו של יהורם גאון) למרות המקצב – השיר הזה לא ילך לאולמי השמחה והחתונות – מאריך את אווירת השמח האירונית בחזרות על ה"לה לה לה לה" לכמעט שיר של שש וחצי דקות.
"מזמורים נוספים" אולי לא יקבל את אות יצירת המופת של קובי אוז שהגיעה ל"מזמורי נבוכים", אבל יש בו תערובת אקלקטית מרתקת לטעימות, שחלקן ערבו לחיכי המוסיקלית.

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

שיתוף ב facebook
share

0 אהבו את זה

גלריית תמונות

שיתוף הפוסט

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הכתבות המומלצות

המשך קריאה לפי סגנונות

דילוג לתוכן